Jeroen van Kooten over zijn denim hart

Jeroen van Kooten - indepaskamer - Metro Mode - blog

Geen banger hart of houten hart, maar een blauw hart. Nederlanders houden van denim! Bedenk, zonder in je kledingkast te kijken, hoeveel kledingstukken jij van denim hebt. Je hebt vast meerdere spijkerbroeken. Misschien ook wel een spijkerjas, een spijkershirt en in een gekke bui heb je ook eens een spijkerdas gekocht. Ongemerkt heb jij je steentje bijgedragen aan de titel ‘Nederland – Jeans capital van de wereld’.

Waarom zijn wij Nederlanders zo dol op denim?

Deze vraag stelde ik aan Jeroen van Kooten, ambassadeur van The House of Denim. Hij was zondag op het denim event in kledingzaak Mono te Den Haag. “Nederlanders dragen sinds jaar en dag spijkerbroeken”, vertelt Jeroen. “Spijkerbroeken zijn naar elke gelegenheid te dragen. Van bruiloft tot housefeest. Je kunt een spijkerbroek overal mee combineren. Daarbij heb je ook nog eens verschillende fits. Straight fit, slim fit, carrot fit (huh? Wat voor fit! Denk aan de vorm van een wortel en je begrijpt de fit). Voor ieder wat wils dus.”

Jeroen van Kooten - Steven van Dorp - indepaskamer

Oud en versleten?

Het mooie aan jeans is dat ze door het dragen alleen maar mooier worden. De pasvorm wordt steeds beter, de kleur wordt wat valer en na verloop van tijd zijn de contouren van je telefoon voor eeuwig in de jeans gebrand. “Jeans vertellen een verhaal”, zegt Jeroen. “Ben je een ambachtsman? Dan hebben de vale plekken op je knieën dit waarschijnlijk al verraden. Zit je veel op kantoor? Geheid dat je vale plekken op je kont hebt.” Wist je dat de meest versleten plek op je jeans die op je kruis is. Dit komt omdat wij Nederlanders dol zijn op fietsen. Door de wrijving van je jeans op de zadel slijt het daar sneller dan op andere plaatsen.

Wat gaat het heen met denim?

“Alles is al in denim verkrijgbaar. Heel veel nieuws zal er dan ook niet meer bijkomen”, denkt  Jeroen.  Jeans en jacks kennen we wel. Ook de shirts hebben we inmiddels omarmd. Wat je minder vaak voorbij ziet komen zijn denim sweaters en denim boxershorts. Toch bestaan ze wel. De denim accessoires omarmen we steeds meer. Nog niet letterlijk, omdat de Nederlandse man niet echt warm loopt voor armbanden. Maar met de denim dassen en strikken gaat het goed.

WIN - Handgemaakte denim das en pochet - indepaskamer

Wil je in de nabije toekomst een door Jeroen handgemaakte stropdas of pochet dragen? Namens Jeroen en Mono Den Haag mag indepaskamer.nl twee stropdassen en twee pochets weggeven.

Vertel op de facebookpagina aan wie jij wat zou geven. Hou jij de stropdas en geef je de pochet weg of hou je liever de pochet en doe je stropdas cadeau?

Winnaars worden zondag 3 november bekend gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.